Columns van Quinta

Slaapproblemen

Eerder schreef ik over de extreme vermoeidheid die met Lyme gepaard gaat, maar deze ernstige vermoeidheid betekent niet dat je alleen maar kunt en wilt slapen. Sterker nog, wanneer je last hebt van slaapproblemen kan het voor komen dat je nauwelijks aan je slaap toe komt. Maar ook te veel slapen, een verstoord nachtritme, slecht inslapen en te vaak of te vroeg wakker worden vallen onder slaapproblemen.

Kampioenschappen

Zoals ik in het eerdere stuk had geschreven ben ik altijd moe. Maar dan ook echt altijd. Je zou dan kunnen denken dat wanneer je altijd maar moe bent en je hoofd eindelijk je kussen raakt, dat je vertrokken bent. Maar niets is minder waar. Na jaren dag in dag uit vermoeid zijn ben ik inmiddels meervoudig kampioen slaapvechten. Mijn lijf zegt: slapen, mijn hoofd zegt: geen optie. Na vele wedstrijden bedstrijden  te hebben gewonnen weet ik wel hoe ik mezelf moet verzetten tegen de slaap. Het is mijn tweede natuur geworden, ik ben er immers continu mee bezig. Als ik dan ook voor mezelf besloten heb dat ik toe mag geven aan de vermoeidheid, dan lukt het me niet. Ik lig vaak (te) lang wakker voordat ik in slaap val. Ik geef me blijkbaar niet zomaar over. Nu heeft het moeite met inslapen niet alleen met mijn vechtlust te maken, er zijn meer factoren die hier invloed op hebben. Maar daar straks meer over.

SlaapproblemenWanneer ik eenmaal in slaap ben gevallen is het wel zo fijn als het doodstil is en er geen verstoringen zijn in en om het huis. Van het minste geringste word ik wakker. ‘Ik knip met mijn vinger en je word weer wakker’. Nou, dat is echt zo. Een vingerknipje kan mij al uit m’n slaap halen en je raad het al…. Om vervolgens dan weer in slaap te komen duurt veel te lang. Het lijkt alsof ik een diepe slaap niet kan bereiken. Tenminste, die bereik ik wel, maar pas heel laat. Tegen de ochtend ben ik vaak namelijk niet wakker te krijgen. Wekkers, katten en slaande deuren van de buren moeten mij ontwaken om voor een bepaalde tijd wakker te zijn. Wekkers kan ik zelf instellen, de rest helaas niet dus soms word ik te vroeg wakker dan mij uitkomt en dan is m’n systeem nog meer van slag dan dat het normaal al is.

Slaapproblemen bij Lyme

Mijn slaapproblemen zijn dus vooral: niet goed kunnen inslapen en een verstoorde slaapcyclus. Hoewel dat niet relaxt is, voel ik me er toch best gezegend mee. Ik ken namelijk ook nachten dat ik helemaal niet kan slapen. En die nachten zijn drama. Ze zijn er zo nu en dan. Maar er zijn ook periodes geweest dat ik alléén maar van zulke nachten had. Wat ik ook deed óf juist niet, gewoon echt geen slaap kunnen vatten. Hoe komt dat? Waardoor kan iemand met Lyme niet slapen of heeft moeite om in slaap te vallen ondanks die vermoeidheid?

1. Pijn
Pijn is (zeker voor mij) een belangrijke factor die je uit je slaap kan houden. Zou jij even lekker tukje kunnen doen terwijl je wordt aangevallen door een indringer die je spieren met een mes aan het bewerken is, of een pyromaan die je benen en voeten in de fik zet, of een timmerman die zijn werkzaamheden op je scheenbenen uitoefent? Spierpijn, gewrichtspijn, zenuwpijn, hoofdpijn, allerlei verschillende soorten Lymepijnen die voor veel slaapproblemen kunnen zorgen.

2. Neuropathie
Ook neuropathie houd je uit je slaap. Zoals gezegd de zenuwpijnen maar in mijn geval ook het dove gevoel aan de rechterkant van mijn lichaam. Ik kan al anderhalf jaar niet op mijn rechterkant liggen, puur omdat het irriteert. Een minuutje of tien is de max. Als ik me in m’n slaap heb omgedraaid naar de rechterkant word ik ook snel genoeg weer wakker. Bovendien word ik wel eens in paniek wakker omdat ik mijn rechterkant helemaal niet meer kan bewegen. Niet omdat ik er op heb gelegen of iets maar mijn dove helft is dan echt verdoofd. En als het me iets te lang duurt voor ik mijn arm en/of been weer kan bewegen… tja dan kan ik nogal panisch worden. Dat brengt me gelijk tot het volgende wat je uit je slaap kan houden:

3. Paniek & piekeren
De paniek die ik ervaar op zo’n moment geeft me een dusdanig onrustig gevoel dat het me nauwelijks lukt om weer in slaap te komen. Angst dat het weer gebeurt, angst dat het echt verdooft blijft, afvragend waarom dit is gebeurt enz. Je gaat liggen piekeren over klachten die je wakker houden of wakker maken. Een verdubbeling dus en brengt je niet snel meer tot slaap.

4. Overprikkeling
Mensen met Lyme blijken gevoelig voor prikkels. Gevoelig voor licht, geluid en beeld. Dit kan veel irritatie opwekken of erg vermoeiend zijn. Maar de prikkels zijn ook vaak moeilijk te verwerken. Je hoofd kan ’s avonds in bed, als er geen andere prikkels zijn, juist zijn uiterste best nog eens gaan doen om al die prikkels te gaan verwerken. Wat leidt tot veel hersenactiviteit en dus weinig rust.

Naast deze vier factoren zijn er nog meer oorzaken voor slaapproblemen bij Lyme. Zoals hormonale disbalans (gebrek aan cortisol, melatonine etc.), vrijgekomen gifstoffen, temperatuurstoornissen en eigenlijk nog te veel om op te noemen.

Tot zover wat je uit je slaap kan houden. Maar van het omgekeerde kan ook zeker sprake zijn: te veel slapen. Dat is het moment dat de vermoeidheid wint van al het bovenstaande. Wat een gevecht vindt er toch plaats in je Lymelijf. Hoe de vermoeidheid ontstaat bij Lyme heb ik hier beschreven.

insomniaKun je dan niets tegen die slaapproblemen beginnen? Ja natuurlijk wel, maar tot op zeker hoogte en er is geen pasklare oplossing. Ik heb het zelf ook allemaal geprobeerd, voeding, beweging, natuurlijke slaap/ontspanningsmiddelen, geen straling in de slaapkamer, licht- en temperatuurregulatie, verschillende slaaphoudingen, ontspanningsoefeningen, vaste tijden enz. Bedankt alvast voor wat nu komen gaat: nóg meer goedbedoelde tips en adviezen.

Het enige wat mij écht heel erg verder heeft gebracht is een uitstekend matras. Maar zelf die presteert het niet om mij lekker (vast) te laten (door)slapen. Heb je last van slaapproblemen? Kijk voor jezelf waar er iets te verbeteren valt. Een ander kan dat niet voor jou bepalen. Probeer verschillende dingen uit die mogelijk kunnen werken. Ontvang een verbetering met open armen, ook al is het maar een kleintje, want een goede nachtrust is zo belangrijk!

Facebook reacties

1 Reactie

 • Reply
  Faabs
  15 juni 2016 at 19:03

  Zo herkenbaar ! Ik heb weliswaar geen Lyme maar een andere chronische ziekte inclusief 24/7 pijn dus ja, wat betreft het moe zijn, het niet kunnen slapen of goed slapen .. got that tshirt.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: