Beleving

Stoere chick of angsthaas?

“Wat ben je stoer in hoe je omgaat met je ziekte!” Deze zin heb ik inmiddels meerdere keren gehoord. Hartstikke lief dat mensen dat zeggen natuurlijk, maar kloppen doet het niet.

Het was leuk geweest als ik mezelf had kunnen omschrijven als een stoere chick. Zo 1 die zonder blikken of blozen alles weet te incasseren en weer met opgeheven hoofd verder gaat. Die haar hand niet omdraait voor een gevecht met een paar rottige bacteriën. Maar nee. Dat ben ik niet. Ik ben niet stoer. Ik ben eerder een beetje een angsthaas.

Ik ben namelijk bang. Niet soms bang, maar vaak bang. Niet een beetje bang, maar heel erg bang. En dan ook nog eens voor een heleboel verschillende dingen.

Ik ben bang dat mijn lichaam mij steeds meer in de steek gaat laten. Dat de gevoelsstoornissen zich zullen gaan uitbreiden. Dat er steeds meer klachten bij zullen komen. Of dat bestaande klachten zullen verergeren.

Ik ben bang voor pijn. De pijn die in mijn hele lichaam zit op slechte dagen.

Ik ben bang voor de pijnaanvallen die uren duren. Uren waarin de pijn in golfbewegingen komt en gaat. Pijn die zo allesoverheersend en heftig is dat het niet te omschrijven valt. Pijn waarvan ik me haast niet kan voorstellen dat een lichaam in staat is om het aan te kunnen.

Ik ben bang dat mijn cognitieve klachten zullen verergeren. Dat ik steeds minder in staat zal zijn om gesprekken te voeren, dingen te onthouden of me ergens op te concentreren.

Ik ben bang om weer somber te worden. Weer last te krijgen van huilbuien. Voor de zwarte wolk die ineens uit het niets weer kan verschijnen.

Ik ben bang als ik niet behandeld word. Omdat ik dan voel dat ik achteruit ga en weet dat er steeds meer schade wordt aangericht in mijn lichaam.

Ik ben bang tijdens de behandeling. Bang om nog zieker te worden door de herx-reactie.

Ik ben bang dat de behandeling niet voldoende effect zal hebben. Dat ik ziek blijf en misschien zelfs zieker word.

Ik ben bang als bestaande klachten ineens veel erger worden.

Ik ben bang als er weer nieuwe klachten bij komen 

Hoe kan je omgaan met de angsten als je klachten steeds veranderen? Als ze komen en gaan? Als er steeds maar dingen bij blijven komen?

De onvoorspelbaarheid van de ziekte van Lyme vind ik het moeilijkste. Niet weten wat de dag weer gaat brengen. Hoeveel pijn er deze dag weer gaat zijn. Voor een controlefreak is het omgaan met deze onvoorspelbaarheid eigenlijk echt een beetje te veel gevraagd.

Toch merk ik dat er de laatste maanden iets is gaan veranderen in me. Dingen waar ik een paar maanden terug nog ontzettend van in paniek kon raken, zijn inmiddels al ‘normaal’ geworden. Zelfs ellendige dingen kunnen blijkbaar wennen.

Door het ziek zijn ben ik een angsthaas geworden. Tegelijkertijd wordt ik door het ziek zijn gedwongen om in mezelf op zoek te gaan. Op zoek te gaan naar alle mogelijkheden die ik heb om te dealen met de angsten. Hierdoor leer ik. Hierdoor ontwikkel ik me. Hierdoor wordt ik steeds een beetje stoerder. En doordat ik steeds een beetje stoerder wordt, weet ik 1 ding zeker.

Ik weet zeker dat ik die stoere chick ga worden. Het duurt misschien nog een tijdje. Het zal met vallen en opstaan gaan. Maar uiteindelijk komt het goed. En dan ben ik ook echt wel een HELE stoere chick. Want het niveau van stoerheid dat ik zal gaan behalen…. Daar was ik zonder Lyme, en alle bijkomende irritante angsten, nooit gekomen.

Stoere chick of angsthaas? quote-over-angst-fear-has-to-meanings

 

Facebook reacties

21 Reacties

 • Reply
  Natas
  3 november 2015 at 19:14

  Ik vind je nu al een hele stoere chick, omdat je zo dapper door blijft vechten. En zo mooi en duidelijk kan verwoorden wat er in je omgaat. Ik ben nu al trots op je! X

 • Reply
  Klaske De Vries
  3 november 2015 at 19:19

  BAMTik ‘m aan stoertje!

 • Reply
  Greet Groeneveld
  3 november 2015 at 19:23

  Wat stoer verwoord .
  Kus lieve dochter

 • Reply
  Henriette Sulmann
  3 november 2015 at 19:36

  Het feit dat je ermee omgaat zoals jij doet maakt je al een stoer chickie!

 • Reply
  Kathleen Demetsenaere
  3 november 2015 at 21:14

  herkenbaar <3

 • Reply
  Hendrika de Boer
  4 november 2015 at 06:07

  Top hoe je alles weer zo mooi weet beschrijven. Er komt ern dag, dan komt alles weer goed. Blijf erin geloven m

 • Reply
  Marleen Groeneveld
  4 november 2015 at 15:08

  Thanx lieve allemaal! 🙂

 • Reply
  Chris Barzanov
  5 november 2015 at 17:44

  Ijdeltuitje, je bent een stoere chick!
  🙂

 • Reply
  HearMe2
  8 november 2015 at 03:09

  ‘Vulnerability is our most accurate measurement of courage’ -Brené Brown

  Stoere chick én angsthaas is de beste combi denk ik

  Helaas zo herkenbaar maar ik denk dat het veel zegt over jouw kracht. Door het op te schrijven en te benoemen confronteer jij jezelf er nog meer mee en dat maakt je alleen nog maar meer een stoere chick

  • Reply
   Marleen
   8 november 2015 at 05:15

   Wat een mooie Quote! Goede manier om er tegen aan te kijken 🙂 Dank je wel voor je lieve berichtje!

 • Reply
  Kimm Bootsman
  20 september 2016 at 11:10

  Ik geef je een ”hart”, omdat je niet bang bent om dit alles te delen, zo herkenbaar voor velen van ons.. Maar jij doet dit toch gewoon. Jij kijkt de bacterie midden in de ogen(als ie die zou hebben;-) en steekt toch je middelvinger naar hem op. Je deelt al je leed,je angst en ook vreugdevolle momenten, je creativiteit, je tranen en je pijn. Als jij geen stoere chick bent dan weet ik t niet meer. Dank!!!

  • Reply
   Marleen Groeneveld
   20 september 2016 at 11:17

   Wauw, dat zijn wel hele lieve woorden zeg. Weet eigenlijk ook niet zo goed wat ik hier nu op moet antwoorden, behalve dank je wel. Knuffel

  • Reply
   Kimm Bootsman
   20 september 2016 at 11:19

   Je hoeft ook niet te antwoorden, maar t moet af en toe even gezegt worden.. You rock!!!

  • Reply
   Marleen Groeneveld
   20 september 2016 at 11:20

   Hahaha, nu moet je ook niet gaan overdrijven hoor! Wordt er straks nog echt heel erg verlegen van. 😉

 • Reply
  Jerry Groeneveld
  20 september 2016 at 17:37

  Superzuster ben je!

 • Reply
  Dieuwke Ferwerda
  20 september 2016 at 20:05

  lieve Marleen, ik vind you een supertje! Heeeeel veel sterkte, succes en van alles wat je maar nodig hebt! Zet door..komt goed!

 • Reply
  Mark Galenkamp
  21 september 2016 at 12:19

  Een hele stoere chick ^_^

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: