Vlog

Het rouwproces in beeld

Ik wil in beeld brengen wat de ziekte van Lyme voor gevolgen kan hebben en wat voor impact deze ziekte kan hebben op je leven.Vanuit dat idee heb ik al een tijdje in mijn hoofd dat ik een keer een aantal slechte dagen wil filmen. Ik kan er over schrijven en degene die het leest zal dan best een redelijk beeld krijgen, maar het is toch heel anders om het te zien.

Verschillende soorten slechte dagen

Er zijn verschillende manieren waarop ik een slechte dag kan hebben. Als ik een cognitief slechte dag heb, dan heb ik veel moeite met concentreren, nadenken, op woorden komen, plannen etc. Als ik een slechte dag heb dan kan dit ook komen doordat ik enorm moe ben. Op deze dagen voel ik me zo uitgeput dat het naar de wc lopen al een enorme inspanning is. Ook zijn er dagen met heel veel pijn en er zijn momenten waarop ik bijvoorbeeld heel veel last heb van spiertrillingen of een soort schokjes door mijn lichaam waardoor ik lig te trillen. Dit heeft tot gevolg dat ik weer heel veel pijn in mijn spieren krijg en daarnaast wordt ik er weer hartstikke moe van.

Een slechte dag in beeld

Op het filmpje hieronder ben ik te zien op een slechte dag. Ik had veel pijn, voelde me uitgeput en had ook veel moeite met nadenken en op woorden komen. Ik wilde eigenlijk gaan vertellen over de behandeling met bioresonantie, waar ik me naderhand zieker door voel. Ik wilde uitleggen waarom dit juist een goed teken zou kunnen zijn. Ook wilde ik vertellen over het functioneel belastbaarheidsonderzoek en de pijn die ik hierdoor naderhand had in mijn spieren. Deze dingen komen wel aan bod, maar veel vertel ik er niet over. Hierdoor en door de manier van praten is duidelijk te zien wat er in mijn hoofd steeds gebeurd als het cognitief niet goed gaat.

Het rouwproces

In mijn vorige blogpost schrijf ik over het rouwproces waar ik doorheen ga en hoe verdrietig dit mij maakt elke keer als ik de realiteit van mijn situatie door laat dringen. Doordat ik nu in een fase zit waarbij dit verdriet regelmatig op de voorgrond staat, is dit ook waar het filmpje voornamelijk over gaat. Als je dus niet tegen huilende mensen kan, dan is het misschien beter om het filmpje maar niet te kijken. 😉

Oh, nog een belangrijk puntje. Het feit dat ik dit filmpje nu geplaatst heb, betekent ook dat ik niet meer heel erg in die emotie zit. Dan zou ik dat te moeilijk vinden om te doen. (al vind ik het sowieso wel moeilijk, want potverdorie…. jezelf zo laten zien is toch echt wel doodeng!!)

Facebook reacties

26 Reacties

 • Reply
  Nienke Dailyspoonie
  29 februari 2016 at 17:35

  Respect voor jou lieve Marleen, dat je je zo kwetsbaar opstelt en een andere kant van je laat zien

 • Reply
  Jerry Groeneveld
  29 februari 2016 at 17:38

  Dapper hoor zusje om dit te delen!!

 • Reply
  Sabine van Gils
  29 februari 2016 at 17:42

  Ik huil met je mee dit omdat ik zo met je meeleef maar ook omdat ik het gelijk herken. Een spiegel van mezelf…

 • Reply
  Shamayne Smith
  29 februari 2016 at 17:48

  Respect dat je zoiets kwetsbaars durft te delen…

 • Reply
  Charlie-Robinson Poortvliet
  29 februari 2016 at 17:51

  Heel dapper topper! Mooie eerlijke kijk in de emoties die bij het chronisch ziek zijn komen kijken.

 • Reply
  Mar
  29 februari 2016 at 17:56

  Ach Marleen, ik zit gewoon met je mee te snotteren!
  Toch heel goed van je om ook zulke momenten te filmen, want ook dit hoort bij de gevolgen van onzichtbaar ziek zijn.
  Het is zo moeilijk uit te leggen want mensen zien ons meestal op de dagen dat we ons goed voelen. Maar de slechte uren waarin ze ons niet zien zijn ontelbaar. Dan sluiten we ons het liefste op. Alleen krijgen de mensen om ons heen geen echt beeld van Lymepatienten. Je ziet niets aan ons!
  Ik herken dit zo goed!
  Je helpt hier anderen mee hoor. ECHT! Vind het dapper dat je dit durft.
  Mar

 • Reply
  Berdien
  29 februari 2016 at 17:57

  You rock big time.
  Zo mega stoer.
  Niet alleen heel stoer, ook heel hulpzaam. Denk dat veel Lymies zich hier (helaas) in herkennen.
  <3

 • Reply
  Miriam Bergwerff
  29 februari 2016 at 18:01

  Zwaar onder de indruk. Super knap en sterkte.

 • Reply
  Αριαννε Αριαννε
  29 februari 2016 at 18:13

  Hoop dat je probeert te denken aan de dagen die weer wat beter zijn!…ik ken t meissie dapper filmpje en Dank je van n mede lymie dat je dit laat zien….ik durf dit niet, dus super stoer!!

 • Reply
  Barbra van Drunen
  29 februari 2016 at 18:15

  Is wel een heel goed kutfilmpje Marleen! Verdomd eerlijk en open dat je het geplaatst hebt, moet je lef voor hebben! Sterkte met de wellicht nog volgende kutdagen, één ding heb je binnen, we leven hier allemaal met je mee!

 • Reply
  Lydia van Geloven
  29 februari 2016 at 18:17

  dapper en respect. weet waar je doorheen gaat.

 • Reply
  Edith Van de Poppe-Sekreve
  29 februari 2016 at 18:19

  Dikke kus ,en sterkte

 • Reply
  Marly Reijnders
  29 februari 2016 at 19:25

  Zo herkenbaar ❤️ dikke knuffel voor jou

 • Reply
  Natasja Steltenpool
  29 februari 2016 at 19:40

  Ik vind je zo ontzettend dapper en dat je dit durft getuigt van grote kracht

 • Reply
  Elena van der Boom
  29 februari 2016 at 19:51

  Heel dapper van jou meis.. knap gedaan. Het was of ik mezelf zie op een slechte dag. De moeite met concentratie, de wanhoop van zo’n moment. Het is verdrietig om te zien maar het voelt fijn dat je niet de enige bent. Knuffel ♡

 • Reply
  Nina de Frel
  29 februari 2016 at 21:00

  Wat ben je toch een kanjer, ik heb even met je mee liggen janken hoor, het is verrot zwaar om niet te kunnen leven op de manier waarop je zou willen en dat moet toch verwerkt worden. Vergeet niet dat het de Lyme is waar jouw ouders verdrietig van worden (net als wij) en dat het niet jouw persoontje is die hen verdrietig maakt. <3

  O ja en die draad steeds kwijt zijn is precies de reden waarom ik liever schrijf en niet op tv of radio kom.

 • Reply
  Amy Siebert
  29 februari 2016 at 21:05

  Super stoer dat je dit hebt gedeeld lieve Marleen! Heel veel sterkte voor de slechte dagen eñ hele warme ķnuffelss

 • Reply
  Gerben Bijzitter
  29 februari 2016 at 21:20

  Goed filmpje Marleen! Er is zoveel meer dan de buitenkant die mensen te zien krijgen… Familie en vrienden missen vaak deze momenten, omdat je dan eenzaam terugtrekt op je kamer. Juist de momenten dat het erg slecht gaat en je het soms even niet meer ziet zitten, battle je vaak alleen. Sterkte en liefs!!

 • Reply
  Marcel Dezelak
  29 februari 2016 at 21:31

  Dapper lyme is zo ziek

 • Reply
  Zwanet Kosters
  29 februari 2016 at 22:03

  Alsof ik mijn eigen dochter op de bank zag liggen….Kippenvel.Ook zij komt helemaal stuk terug van bioresonantie.Veel respect voor je om dit te delen. Heel veel sterkte.

 • Reply
  Lymies Be Like
  29 februari 2016 at 23:00

  Ja lieverd! Je hebt het gewoon gedaan! Super trots op jou :*! Met die schijt in onze broeken kunnen wij een mooie regenboog kleuren ;)! Dikke knuffel voor jou <3

 • Reply
  Klaske De Vries
  1 maart 2016 at 07:17

  Wat dapper van je dat je dit durft te laten zien bikkel!! Dikke knuffel

 • Reply
  Mark Galenkamp
  1 maart 2016 at 12:01

  Heel dapper dat je dit doet en zo herkenbaar…:) toppertje 🙂 Heel veel sterkte.

 • Reply
  Martijn IJsbrandy
  1 maart 2016 at 15:21

  Hoi Marleen, net je filmpje zitten kijken. Wat knap dat je ook dit soort momenten durft te delen! Voor mij zijn dit soort momenten heel herkenbaar en dan lijkt het allemaal uitzichtloos soms wbt. het ziek zijn. Hoop dat er snel weer betere tijden voor je aan breken! 🙂 Hier ook al een tijd mindere tijden met veel ziek zijn. Vandaar dat je de laatste tijd ook weinig van mij gehoord hebt… Keep the faith!

 • Reply
  Deborah Wels
  1 maart 2016 at 15:37

  Wat dapper! Dank je dat je dit met iedereen wil delen! Dit is zo herkenbaar. Sterkte.

 • Reply
  Het jaar 2016 - Herinneringen ophalen en vooruitkijken
  31 december 2016 at 11:21

  […] jaar 2016 was voor mij een zwaar jaar. Het was het jaar dat begon met pijn, angst, verdriet, wanhoop en onzekerheid. Maar het was ook het jaar waarin er steeds meer hoop kwam en de liefde […]

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: