Lyme studie

In 1 van mijn eerste blogs schreef ik al over wat er mis gaat in Nederland met betrekking tot de diagnostiek van de ziekte van Lyme. Er zijn geen betrouwbare bloedtesten, waardoor Lyme patiënten vaak veel te laat de diagnose krijgen. Hoe eerder er na de besmetting gestart wordt met behandelen, hoe meer kans er is op herstel. Dat ik het heel erg belangrijk vind dat er goede en betrouwbare testen komen, dat heeft geen verdere uitleg nodig denk ik. Een laboratorium dat zich bezig houdt met ontwikkeling van testen, toss, is bezig met een onderzoek waarbij er naar de reactie van bloedcellen gekeken wordt, in plaats van naar afweerstoffen. Met de uitkomsten verwachten zij een test te kunnen ontwikkelen die vroege diagnostiek mogelijk maakt. Innatoss is hiervoor nog op zoek naar proefpersonen!

Innatoss Laboratories

Hieronder staat de oproep van Innatoss:

Tekenbeet gehad? Dan heeft Innatoss je nodig! 

toss” width=”300″ height=”74″ />

Achtergrondinformatie

Jaarlijks vinden er in Nederland meer dan een miljoen tekenbeten plaats. Zo’n twintigduizend Nederlanders lopen daarbij de ziekte van Lyme op. De oorzaak is een infectie met de Borrelia bacterie, die teken bij zich kunnen dragen. In een vroeg stadium is de ziekte is het best te behandelen. Maar gevoelige diagnostische tests in dit stadium ontbreken nog.

Betere diagnostiek

Innatoss Laboratories gaat een test ontwikkelen die binnen 4 weken na een tekenbeet laat zien of iemand geïnfecteerd is. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een methode die kijkt naar de reactie van je bloedcellen. De cellulaire methode wordt in dit onderzoek vergeleken met de huidige diagnostiek, het meten van antistoffen. Deze stoffen komen bij de ziekte van Lyme vaak pas laat op. De bloedcellen reageren eerder en kunnen daarom mogelijk goed gebruikt worden in een vroege test.

De Medisch Ethische Commissie Brabant heeft toestemming gegeven om dit onderzoek uit te voeren. Hiervoor zoeken wij proefpersonen.

Wie kan meedoen?

  • Mensen die minder dan 10 dagen geleden zijn gebeten door een teek (die minimaal 16 uur heeft vastgezeten)
  • Mensen die sinds maximaal 2 weken de kenmerkende rode ring hebben.

torium Innatoss” width=”217″ height=”217″ />

Wat wordt er gevraagd?

In dit onderzoek willen we de afweerreacties in het bloed meten. De reacties binnen 2 weken na de tekenbeet worden vergeleken met die van 4 en 12 weken na de beet. Daarvoor zijn 3 bloedafnames nodig. We meten de reactie van de geheugencellen én de aanwezige antistoffen. Daarnaast wordt met korte vragenlijsten gekeken naar bepaalde ziekteverschijnselen. Bloedafname kan in heel Nederland plaatsvinden, dus er is altijd een locatie in de buurt.

Proefpersonen gezocht! Interesse om mee te doen?

Meld je dan aan via toss.com/lymestudie of bel 0412 700 530. We nemen binnen 2 dagen contact op. Dan wordt gekeken of je deelname mogelijk is. Vervolgens krijg je alle benodigde informatie toegestuurd.

 

Facebook reacties
%d bloggers liken dit: