Lyme Awareness Overig

Onbegrijpelijk artikel en een onderbouwde reactie hierop

Misselijkmakend. Dat is wat ik vond van het artikel van Luc Bonneux dat onlangs verscheen in het tijdschrift Medisch Contact. Dat dit misselijkmakende artikel geplaatst wordt in een medisch blad vind ik onbegrijpelijk.

Een citaat uit het artikel:

Maar een voor deze internettijd kenmerkende alliantie tussen kwakzalvende dokters, onbetrouwbare laboratoria en kwaadaardige patiëntenverenigingen heeft een waan geschapen: chronische Lyme. Gestuwd door activistische patiëntenverenigingen heeft dit kwakzalversgenootschap een parallel pseudowetenschappelijk universum gecreëerd, inclusief research, publicaties, congressen en zelfs richtlijnen.

Wil je het hele artikel lezen, kijk dan hier

Onbegrijpelijk

Nog steeds is er bij artsen te weinig kennis over de ziekte van Lyme. Het gevolg hiervan is dat veel patiënten niet serieus worden genomen. Als er dan zo’n artikel geplaatst wordt in een medisch tijdschrift dan kan ik daar haast letterlijk wel om janken. Dat deze man geen idee heeft waar hij het over heeft, dat is wel duidelijk. En serieus nemen kan je dit artikel natuurlijk echt niet. Maar dat dit gepubliceerd wordt in een blad dat ontzettend goed wordt gelezen door artsen vind ik onbegrijpelijk. Het maakt pijnlijk duidelijk hoe weinig erkenning de ziekte van Lyme nog steeds krijgt.

Wetenschappelijk onderbouwde reactie

Inge van Ulden, auteur van het boek Lyme te Lijf, heeft een artikel geschreven waarin ze zich richt tot Luc Bonneux. Hierin haalt ze het hele stuk van Luc Bonneux onderuit, net zoals hij dat probeert te doen met chronische Lyme. Met als enige verschil: het artikel van Inge is met wetenschappelijke onderbouwing en er is geen speld tussen te krijgen.

Een citaat uit het artikel:

U geeft aan dat u groot aanhanger bent van evidence based medicine. Vervolgens beweert u dat door het gebrek aan goede testen de bacterie niet kan worden aangetoond en dat hierdoor een complot zou ontstaan. U maakt hier een mooie vergelijking: ‘Als je kabouters niet kunt vinden, dan is dat niet omdat ze onvindbaar zijn, maar omdat ze niet bestaan.” Het kan aan mij liggen, maar ik kan uw redenatie in dezen niet helemaal volgen. Ik vraag me af wat u zelf zou denken als de politie tegen u zegt: “Sorry we hebben de daders niet kunnen vinden, dus dan heeft de misdaad niet plaats gevonden.”

Voor het hele artikel kijk hier. Delen van dit artikel wordt overigens erg gewaardeerd!

Reactie van arts

Overigens hing er bij de arts waar ik in behandeling ben de onderstaande reactie op dit artikel. 🙂 Hij heeft er toestemming voor gegeven om zijn naam hier te vermelden.

Uitgetypte reactie van foto

In uw eerste zin zit de kneep. ‘na GOED behandelde Lyme’ etc. Bij niet afdoende behandeling heeft een aantal patiënten ernstige toenemende invaliderende klachten met aantoonbare actieve Lyme. De standaard Elisa is niet afdoende. De actieve infectie is aan te tonen door de Western Blot test, de C6-test en de LTT-test. Ter informatie: de laatste methode (lymfocytentransformatietest) is FDA goedgekeurd, is in Duitsland door de regering gevalideerd en wordt in geaccrediteerde laboratoria bepaald. Natuurlijk nog niet in Nederland, stel je voor. Als de wereld vergaat, moet je dan ook in Nederland zijn, want dan leef je nog 10 jaar…

Langdurige behandeling met liefst meerdere antibiotica zou onzinnig zijn voor een ‘gevoelige’ bacterie, schrijft u. Ja, in vitro. In vivo is het een ander verhaal. De borrelia-bacterie heeft het meest complexe DNA van alle bacterien met 21 plasmiden en is daardoor uitstekend in staat zich te handhaven. Wellicht dat Borrelia Burgdorferi zich in goed gezelschap bevindt van bacterien als Tuberculose, Lepra of chronische Q-koorts, waar behandeling over lange termijn wel protocol is. Voor u wellicht nog interessant, in uw eigen blad Medisch Contact Nr 27 – 1 juli 2009 – bladzijde 1186 e.v. een artikel door collega Kompanje, slachtoffer van chronische Lyme met interessante literatuuropgave. Het NTVG 2015 – 28 februari – 159 (9) bladzijde 388 een publicatie van een patiente met neuroborreliosis die ondanks adequate behandeling volgens de CBO-richtlijn met Ceftriaxon i.v. na vier jaar (!!) een recidief doormaakt. Hoezo bestaat chronische Lyme niet? Slechte journalistiek zonder hoor – en wederhoor en slecht geinformeerd, beste collega Bonneux. Er wordt vast een voornaam stoeltje voor u vrijgehouden bij de VtdK. Daar zult u zich tussen de schreeuwende minderheid vast erg thuis voelen.

S.J.G. Kingma, arts, Amsterdam Nederland – 30-05-2016 17.00u

Foto van document met reactie

Reactie arts op onbegrijpelijk artikel in Medisch Contact

 

 

Facebook reacties

2 Reacties

 • Reply
  Tamara TS
  26 juni 2016 at 02:07

  Bah, wat een misselijk stuk van die arts. Ik kan me voorstellen dat je er niet goed van word. En ik vraag me af waarom zulke nonsens nog geplaatst is ook!

  • Reply
   Marleen
   27 juni 2016 at 13:50

   Hoi Tamara, ik ben het helemaal met je eens! Ik vind het feit dat dit geplaatst wordt door een blad dat bedoeld is ter bevordering van geneeskunde ook echt vele malen erger dan het artikel zelf! Echt onbegrijpelijk!!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: