Marleen in de Media

In de hoop een beetje bij te kunnen dragen aan Awareness schrijf ik niet alleen op mijn eigen blog. Ik schrijf ongeveer om de zes weken een column voor stichting Onzichtbaar Ziek, Zorgkaart Nederland en nu sinds kort ook voor Nationale Zorggids. Ik vind het ontzettend belangrijk dat er meer aandacht komt voor de ziekte van Lyme. Een ziekte die naar mijn idee enorm wordt onderschat. Elke kans die ik krijg om eraan bij te dragen het onderwerp Lyme in de media te laten komen, zal ik dan ook aanpakken. Op deze pagina is te vinden wat ik tot nu toe gedaan heb voor Awareness. 

Ik schrijf ook voor de volgende websites:

Ik schrijf ook voor de volgende websites:

Column in de Metro

Column in de Metro - Lyme Awareness

Op de website van de Metro zag ik staan dat je een column in kon sturen en dat ze elke dag een dagwinnaar kiezen voor plaatsing. Hoe cool zou het zijn als het zou lukken om mijn column in de Metro te krijgen? Ik besloot om het tweede blogbericht in te sturen die ik ooit heb geschreven. En hiermee heb ik ook gewonnen. Best wel cool toch? 🙂 Hij staat overigens nog steeds op de site van Metro EN er kan nog op gestemd worden. Ik weet niet waarom dit is, maar voor het geval het een leuke reden heeft.... Doe je het nog even? 😉 Dat kan door even hier te klikken: Column Metro

Je kan trouwens onbeperkt columns in sturen. Wat denken jullie? Nog een keer een poging wagen?

Interview Nederlandse Vereniging Psychiatrie - voor Facebookcampagne

Interview Nederlandse Vereniging Psychiatrie - voor Facebookcampagne

Interview Nederlandse Vereniging Psychiatrie - Lyme Awareness

"Een aantal jaar geleden kreeg ik ineens stemmingsklachten. Ze waren er opeens, terwijl ik eigenlijk altijd een vrij evenwichtig persoon was. Hele dagen moest ik huilen en voelde ik mij doodongelukkig. Ik wist niet waarom, ik had best een leuk leven. Na een aantal jaar kwam ik er achter dat mijn stemmingsproblemen werden veroorzaakt door de ziekte van Lyme. Dat deze ziekte ook voor psychiatrische ziektebeelden kan zorgen, wist ik helemaal niet. Ik heb inmiddels ook veel lichamelijke klachten en cognitieve problemen. Het is vaak lastig om woorden te vinden of ik raak middenin een verhaal de draad kwijt. Ik kijk nu anders naar mijn werk als verpleegkundige in de psychiatrie. Mijn sombere momenten hebben nooit langer geduurd dan een week. Ik heb dan ook echt respect voor mensen die een depressie hebben, wat vaak maanden tot jaren kan duren. Ik dacht altijd dat ik me wel een beetje in kon leven in hoe ze zich zouden moeten voelen, maar ik ben er nu achter dat ik dit helemaal niet kon. Je moet het zelf ervaren om het echt te begrijpen. Door de late diagnose wordt het een lange weg om te herstellen van de ziekte van Lyme. Gelukkig zijn de stemmingsklachten er al een tijdje niet meer. Die vond ik het ergst: je hoofd moet goed zijn om de lichtpuntjes te kunnen zien. En lichtpuntjes kunnen zien als je ziek bent, is zo belangrijk."

Interview Nederlandse Vereniging Psychiatrie - Lyme Awareness

"Ik heb in totaal tien jaar in de geestelijke gezondheidszorg gewerkt; eerst als verpleegkundige op een rehabilitatieafdeling en daarna bij de open opname. Door bezuinigingen is er veel veranderd. De nadruk ligt steeds meer op ‘productie’ draaien. Daarnaast worden mensen vaker ambulant behandeld en als iemand toch opgenomen moet worden, dan moet de opnameduur zo kort mogelijk zijn. Mensen worden eerder met ontslag naar huis gestuurd. Het gebeurt regelmatig dat het thuis dan niet goed gaat en de patiënt weer opgenomen moet worden; opnieuw het riedeltje in. Voor de patiënten is dit niet goed en uiteindelijk kost het ook meer geld. Daarnaast ben je in het werk veel bezig met papierwerk voor de zorgverzekeraars. Die willen de effectiviteit van de zorg meten. Enerzijds logisch, maar anderzijds ook frustrerend. Er gaat veel tijd in zitten en veel scorelijsten die ingevuld moeten worden, zijn vrij subjectief. Maar het niet op orde hebben van dit soort dingen kan er voor zorgen dat de zorgverzekeraar niet betaalt. Dus zit je sommige dagen veel achter de computer voor administratieve taken, in plaats van met de patiënten."

Interview Nederlandse Vereniging Psychiatrie - Lyme Awareness

“Ik denk dat contact maken met de patiënten heel belangrijk is als hulpverlener in de GGZ; er moet vertrouwen ontstaan. Dit kan lastig zijn. Een voorbeeld: persoonlijkheidsproblematiek uit zich vaak in gedrag. Dat kan irritatie oproepen, anders dan bij iemand die bijvoorbeeld duidelijk in de war is. Het is belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat het gedrag voortkomt uit een onvermogen om met een situatie om te gaan. Ook bij andere ziektebeelden kan contact maken lastig zijn. Zo heb ik ooit een jongen met een psychose begeleid, waar ik in het begin bijna geen contact mee kon maken. Hij had geen ziektebesef en wantrouwde alles wat de hulpverlening tegen hem zei. Uiteindelijk bleek het bij hem goed te werken om samen online te lezen over de diagnoses die hij had gekregen. Hij herkende zich in de symptomen en voor hem was de informatie op die manier betrouwbaarder. Door het ziektebesef kreeg hij inzicht in wat hem zou helpen om zijn leven weer op de rails te krijgen. Hij ging beter voor zichzelf zorgen, stopte met drugs en ging sporten. Het was een wereld van verschil: hoe hij binnenkwam en hoe hij wegging. Daar doe je het voor. Al zie je ook vaak dezelfde gezichten terug.”

Interview Nederlandse Vereniging Psychiatrie - Lyme Awareness

"Het beeld dat veel mensen hebben bij de psychiatrie is het beeld van de dakloze, schizofrene zwerver, die met zijn boodschappenkarretje door Amsterdam loopt. Mensen beseffen zich niet goed dat het iedereen kan overkomen. In gesprekken met patiënten zei ik altijd dat ze zich niet hoefden te schamen voor hun ziekte. Dat psychisch ziek zijn net zo is als andere ziektes. Je kiest er niet zelf voor om ziek te worden en het is ook geen falen. Hoewel ik dit oprecht meende, werkte dit niet zo toen ik zelf door de ziekte van Lyme stemmingsklachten kreeg. Als anderen psychisch ziek werden was het geen falen. Maar ik faalde wel. En ik schaamde me. Ik ben te lang doorgegaan met werken hierdoor. Eigenlijk tot er ook geen andere optie meer was dan mij ziek te melden. Ik heb hier echt van geleerd dat de angst voor het oordeel van anderen niet je eigen gezondheid in de weg moet komen te staan."

Voorwoord journalist & Artikel Haarlems Dagblad (6 feb 2016)

Artikel Marleen Haarlems Dagblad 6 feb 2016 voorwoord
Artikel Marleen Haarlems Dagblad 6 feb 2016

Artikel in het Haarlems Dagblad, vanwege de sponsorloop Lopen voor Lyme

Artikel Hoofddorpse courant

Artikel Hoofddorpse courant Lopen voor Lyme

Cover Mijn Geheim

Artikel Witte Weekblad

Artikel Witte Weekblad Lopen voor Lyme

Interview op Meerradio voor Lopen voor Lyme

Donderdag 11 februari werd ik geïnterviewd op de radio over Lopen voor Lyme

 

Verslag jongerenbijeenkomst in 'Lyme' (magazine NVLP)

Verslag jongerenbijeenkomst in 'Lyme' (magazine NVLP)

Verslag jongerenbijeenkomst in 'Lyme' (magazine NVLP)
Verslag jongerenbijeenkomst in 'Lyme' (magazine NVLP)
%d bloggers liken dit: