Overig

Interview Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie

Vandaag is er iemand bij mij thuis geweest voor een interview. Dit interview is voor een project van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. De ziekte van Lyme kan de meest uiteenlopende klachten veroorzaken, waaronder ook psychiatrische ziektebeelden. Dit is niet algemeen bekend en naar mijn idee is hier te weinig aandacht voor. Ik heb zelf ervaren dat al mijn lichamelijke klachten steeds werden verklaard aan de hand van mijn stemmingsproblemen. ‘Logisch dat je vergeetachtig bent, logisch dat je je niet kan concentreren, logisch dat je hartkloppingen hebt’ -etc. Alles paste in het plaatje van de stemmingsproblemen, terwijl zowel de lichamelijke als psychische klachten achteraf veroorzaakt bleken te worden door de ziekte van Lyme. 

Project Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie is bezig met een project om stil te staan bij het feit dat hun Facebookpagina meer dan 50.000 likes heeft bereikt. Met een fotoserie willen ze hun community een gezicht geven door portretten te maken van een aantal mensen die hun pagina geliked hebben. Ze proberen hierin zo veel mogelijk variatie te krijgen. Dus niet alleen mensen die een psychiatrische diagnose hebben, maar ook bijvoorbeeld familieleden en mensen die in de psychiatrie gewerkt hebben.

Eva is met dit project bezig en heeft namens de Nederlandse vereniging voor Psychiatrie contact met me opgenomen om te vragen of ik hieraan mee zou willen werken. De ziekte van Lyme uitte zich bij mij in eerste instantie voornamelijk doordat ik ineens stemmingsklachten kreeg. Toen was ik nog werkzaam als psychiatrisch verpleegkundige. Ik ben dus bekend met beide kanten. Eva vertelde dat ze mij dan zou willen interviewen voor het project en wat foto’s wilde maken en we hadden vanochtend een afspraak. Ik wilde uiteraard meewerken, omdat ik hoop dat dit zal bijdragen aan meer Awareness van de ziekte van Lyme en de psychiatrische klachten die deze ziekte kan veroorzaken.

Interview vereniging voor psychiatrie Lyme in de hersenen

Het interview

Het interview is vandaag geweest. Ik had gelukkig cognitief geen hele slechte dag, dus ik denk dat het gelukt is om goed mijn verhaal te doen. Af en toe dwaalde ik af en een aantal keer was ik natuurlijk weer totaal vergeten waar ik het over had… Gelukkig was eva geduldig en hielp ze me weer even herinneren aan wat ik aan het vertellen was. Zij gaat het interview uitwerken en stuurt het naar me toe zodra het af is. Als ik me kan vinden in dit stuk, dan wordt het geplaatst op de Facebookpagina van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. De verwachting is dat dit ergens volgende week zal zijn. Wil je het resultaat zien, like dan even de pagina en dan zie je het vanzelf voorbij komen!

Ik ben in elk geval erg benieuwd naar het resultaat, maar ik heb er vertrouwen in dat Eva er een mooi stuk van gaat maken. Toch vind ik het stiekem ook wel een beetje spannend!

 

Interview vereniging voor psychiatrie Lyme en psychische klachten

 

Facebook reacties

10 Reacties

 • Reply
  Lyme leven - van Marleen
  10 december 2015 at 15:32

  Dit is trouwens hoe ze het vorm hebben gegeven bij iemand anders die geïnterviewd is voor dit project. 4 verschillende posts, die elk over een ander thema gaan. 1 daarvan zal gaan over Lyme en de stemmingsklachten die ik erdoor kreeg. https://www.facebook.com/psychiaters/photos/pb.687147891336723.-2207520000.1449239742./1103724786345696/?type=3&theater

 • Reply
  Jerry Groeneveld
  10 december 2015 at 18:24

  Zei toch dat je een lymester word!!

 • Reply
  Casa Zambet
  10 december 2015 at 19:48

  Ja Marleen wordt een beroemd woordvoerdster, go Marleen! En zeker goed dat je sprak met deze vereniging, waar ook mijn hart ligt.

 • Reply
  Tessa Kennedy
  10 december 2015 at 20:46

  Super van je!
  Dit is voor mij een groot probleem, ben mezelf mentaal volledig kwijt, heb geen controle over m’n emoties die heel erg uit de hand kunnen lopen. Het omgaan met de druk van je omgeving, druk die je daardoor jezelf oplegt, hoop, kracht en moed houden om door te gaan.
  En dan nog de hele dag t idee hebben, waar heb ik nou toch m’n hersens gelaten??
  Je persoonlijkheid veranderd heel erg en dat is voor je omgeving moeilijk maar als je jezelf niet meer kent des te meer.
  Dus heel goed initiatief

  • Reply
   Marleen
   10 december 2015 at 22:23

   Heel erg herkenbaar voor me wat je schrijft. Gelukkig zijn mijn stemmingsklachten echt al een tijdje weg nu….. Vond dat wel altijd 1 van de moeilijkste dingen. Als je ziek bent moet je proberen te kijken naar de lichtpuntjes, maar hoe doe je dat als je somber bent? Geen goede combinatie! Ik hoop voor je dat jouw klachten ook snel verbeteren!!! Sterkte!!

 • Reply
  Onzichtbaarziek
  11 december 2015 at 17:21

  TOPPER!!!!!!

 • Reply
  Mar
  12 december 2015 at 12:36

  Wat goed zeg!!! Ik kan me voorstellen dat het spannend voor je is, maar heel fijn dat dit onderdeel van Lyme ook wordt belicht. Ikzelf heb daar het meeste last van. Ik heb geen pijnen zoals dat vaak voorkomt bij Lyme.
  Maar de cognitieve problemen en de moeizame prikkelverwerking houden mij ook erg bezig.
  Dus ik ben heel benieuwd naar jou verslag hierover.
  Ik hoop dat je het ook op deze site zet, want ik heb geen facebook.

  Mar

  • Reply
   Marleen
   12 december 2015 at 12:58

   Hoi Mar, dank je wel voor jouw reactie. Als het interview door de NVVP geplaatst wordt, zal ik het inderdaad ook wel hier vermelden!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: