Lichtpuntjes

Oefening met lichtpuntjes

Ik zou heel graag willen zeggen dat ik ontzettend positief in het leven sta. Dat ik overduidelijk een ‘het glas is halfvol’-type ben. Zo’n type die het woord tegenslag niet kent, maar het heeft over kansen of uitdagingen. Die overwegend lachend door het leven gaat, simpelweg omdat de focus ligt op het positieve in plaats van het negatieve. Het lijkt me heel fijn om dat over mezelf te kunnen zeggen. Maar helaas. Ik moet jullie (of eigenlijk mezelf) daarin teleurstellen. Zo’n type ben ik gewoon niet. Het feit dat ik ziek ben helpt daar ook niet echt in mee. Maar des te meer reden om dit te gaan veranderen.

Veel bloggers die ziek zijn schrijven over de lichtpuntjes in hun leven. Vanaf vandaag ga ik dit ook doen. Origineel is het niet, maar dat maakt niet uit. Het is voor jullie als lezers denk ik fijn om geregeld wat positiefs te kunnen lezen hier. En voor mij is het ondertussen een oefening. Een oefening om te kunnen veranderen in het positieve typje wat ik eigenlijk zou willen zijn. Dat zou het leven in elk geval een stuk leuker kunnen maken!

Wil deze oefening ook het gewenste effect hebben dan moet ik wel een duidelijke afspraak met mezelf maken. En nog belangrijker, een afspraak met jullie.

De afspraak met mezelf is heel simpel. Elke avond voor ik ga slapen schrijf ik de lichtpuntjes op voor die dag. Klein of groot, dat maakt niet uit. Als ik er maar elke dag minimaal 1 opschrijf. De afspraak die ik met jullie maak is dat ik jullie hiervan wekelijks op de hoogte hou. Deze afspraak is als stok achter de deur. Ik heb genoeg zelfkennis om te weten dat ik het niet nakomen van afspraken met mezelf een stuk makkelijk vind als het niet nakomen van afspraken met anderen. Dus bij deze spreek ik met jullie af dat ik jullie vanaf vandaag elke vrijdag wat vertel over mijn belangrijkste lichtpuntjes.

Hier komen ze dan:

 • Lichtpuntje 1: ik ben trots geweest op mezelf. De site waar jullie dit bericht op lezen heb ik zelf gemaakt. Het heeft uren frustratie en werk gekost, maar ik heb het uiteindelijk helemaal zelf gedaan. Ik heb niemand om hulp gevraagd en heb alles zelf uitgezocht. Door te lezen op Google, door dingen uit te proberen, maar vooral ook door heel erg veel dingen steeds opnieuw fout te doen. Iets waarvan ik had gedacht dat ik het nooit zou kunnen, heb ik voor elkaar gekregen en dat maakt me trots!
 • Lichtpuntje 2: door het lezen van mijn laatste blogbericht ‘Kies’  hebben een aantal mensen zich als donor geregistreerd. Dit blogbericht is bijna 1200 keer bekeken in totaal en ruim 300 keer gedeeld op Facebook. Zowel mijn tante als ik hebben teruggehoord dat het lezen van mijn bericht aanleiding is geweest voor mensen om zich als donor te registreren. Hoe cool is dat?
 • Lichtpuntje 3: een vriendin kwam onverwacht langs. Ik had een slechte dag met veel pijn en het was fijn dat ze er was. Dit bood wat afleiding.
 • Lichtpuntje 4: Ik begin misschien volgende week weer met antibiotica. Ik heb mijn arts gesproken en waarschijnlijk laat hij mij maandag of dinsdag weten hoe mijn behandeling er de komende tijd uit komt te zien. Er lijkt dus weer wat te gaan gebeuren eindelijk!
 • Lichtpuntje 5: het uitzicht uit het raam van mijn woonkamer. De bladeren van een boom waar ik op uit kijk krijgen deze tijd van het jaar hele mooie kleuren. Liggend op de bank kijk ik hier vaak naar.

 

 

 

Facebook reacties

24 Reacties

 • Reply
  lotje777
  16 oktober 2015 at 14:02

  Hartstikke goed van je! Zet um op 🙂

  • Reply
   Marleen
   16 oktober 2015 at 14:11

   Haha, dank je wel Lotje! 🙂

 • Reply
  Greet Groeneveld
  16 oktober 2015 at 15:09

  Mooi geschreven en ik ben blij dat je naar lichtpuntjes kijkt.

 • Reply
  Berdien
  16 oktober 2015 at 16:39

  Topper!! Ik lichtpunt met je mee! Netflix heeft weer een paar nieuwe films toegevoegd en ik heb hele lekkere chocola gekregen. Woehoe, lichtpunt !
  Fijn weekend!!!! En spannend volgende week of je inderdaad met een kuur moet beginnen.

  • Reply
   Marleen
   16 oktober 2015 at 16:57

   Zag ik die chocolaatjes voorbij komen op instagram? Die zien er heerlijk uit inderdaad! Dat kan je zeker een lichtpuntje noemen! Altijd leuk zo’n verassing bij de post. Je bent niet bij de bijeenkomst morgen waarschijnlijk? In elk geval ook een heel fijn weekend en geniet van de films. Als er een leuke tip bij zit hoor ik het graag van je! 🙂 x

 • Reply
  Klaasje
  16 oktober 2015 at 16:56

  Fijn om je op positieve dingen te richten en te zien wat er wel is. En toch mag je af en toe ook gewoon f zeuren want ook dat is af en toe gewoon nodig!! Succes met je uitdaging!

  • Reply
   Marleen
   16 oktober 2015 at 17:00

   Zeuren mag zeker af en toe en geloof me…. dat doe ik echt wel! 🙂

 • Reply
  Irene Henkes
  16 oktober 2015 at 17:02

  Weet je dat er tegenwoordig steeds meer bekend wordt over Lyme?? Oplossingen liggen voor de deur. Als ik meer info heb, zal ik je een Pb sturen….

  • Reply
   Lyme leven - van Marleen
   16 oktober 2015 at 17:21

   Oplossingen voor Lyme hoor ik natuurlijk graag! 🙂

  • Reply
   Irene Henkes
   16 oktober 2015 at 18:10

   Een vriendin van mij heeft het ook, neurologische vorm. Zij is er heel hard mee bezig om het te ontrafelen en ze is er bijna……. Met invalshoeken uit de reguliere en alternatieve hoek. Ze moet het nu gaan uitschrijven! Je hoort….

  • Reply
   Lyme leven - van Marleen
   16 oktober 2015 at 18:26

   Ik kreeg op Twitter ook van iemand die ik niet ken een zelfde soort verhaal te horen. Die heeft me ook een Engelstalig document gestuurd, waar ik me nog in moet verdiepen. Had het ook over andere invalshoek en het ontrafelen van lyme. Kennen ze elkaar misschien?

  • Reply
   Irene Henkes
   16 oktober 2015 at 18:47

   Weet ik niet. Stuur me anders dat doc? Ik heb Engels gestudeerd, dus ik kan er wel wat mee…. Irene@lerenenwerken.nl….. Dan kan ik t evt ook naar haar dooretten. Het zou toch leuk zijn als we alles op rij kregen!!!

  • Reply
   Lyme leven - van Marleen
   16 oktober 2015 at 20:03

   Ik heb je een link in een pbtje gestuurd!

  • Reply
   Irene Henkes
   17 oktober 2015 at 05:30

   Hoi, ja, gevonden!!

 • Reply
  Yvon
  16 oktober 2015 at 17:12

  Je bent goed bezig, meis ! Ben trots op je! Xx

  • Reply
   Marleen
   16 oktober 2015 at 17:21

   Thanx lief vriendinnetje! Was fijn om jullie te zien gisteren. Snel weer wat afspreken. Kus

 • Reply
  Kathleen Demetsenaere
  16 oktober 2015 at 17:38

  leuk om te lezen 🙂

 • Reply
  Monica Viel
  16 oktober 2015 at 22:06

  Wat een slim plan van je!!
  Ik denk ook echt dat zoiets kan werken!! Ik ben gelukkig vanuit mezelf positief ingesteld(toch nog iets goeds in de genen) maar ik denk toch dat ik met je mee ga doen!!! Gewoon voor mezelf…
  Leuk blog weer Marleen!!

  • Reply
   Marleen Groeneveld
   17 oktober 2015 at 10:11

   Thanx Monica Viel! Enne….. ja gelukkig heb je nog iets goeds in de genen! 😉

 • Reply
  Andrew
  17 oktober 2015 at 10:20

  Hoi jarige Marleen! Als je van lezen houdt is deze misschien een aanrader voor je. Ik heb hem net gekocht, maar nog niet ingekeken. http://webwinkel.uitgeverijprometheus.nl/book/ap-dijksterhuis

  • Reply
   Marleen
   17 oktober 2015 at 10:32

   Ik vind lezen heerlijk, maar heb te weinig concentratie vaak helaas. Dus het moet heel erg simpel geschreven zijn wil het me lukken. Laat anders maar weten als je hem uit hebt of je het een makkelijk te lezen boek vind! Dank je wel voor de tip in elk geval! x

 • Reply
  crpoort
  18 oktober 2015 at 11:48

  Super dat je positieve dingen kunt blijven zien. Je bent een topper 🙂

  • Reply
   Marleen
   18 oktober 2015 at 12:29

   Thanx Charlie! 🙂

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: