Inspiratie

Ik wens je genoeg – over de balans tussen regen en zonneschijn

Regelmatig staan er mooie en inspirerende artikelen op de website Mynd. En laatst kwam ik daar een artikel tegen dat mij zo ontroerde, dat ik het hier even wil delen.  Het gaat over een oudere man die vertelt over het familiegebruik om elkaar met afscheid nemen ‘genoeg’ te wensen.

“Wanneer we iemand van wie we houden ‘genoeg’ wensen, bedoelen we dat we die ander voldoende goede dingen wensen om zware tijden te kunnen doorstaan. En genoeg zware tijden om de mooie momenten te kunnen waarderen. Want afscheid en verdriet zijn in ieder leven onvermijdelijk, maar het goede in het leven kan het draaglijker maken.”

Toepasselijk moment

Ik vond dit wel een toepasselijk moment om dit te delen. Na mijn eerdere berichten over de stijgende lijn die ik merk, heb ik de afgelopen dagen weer meer klachten. Met de goede dagen geniet ik intens. Maar er gebeurt ook iets in mijn hoofd wat niet zo handig is. Mijn hoofd krijgt namelijk ineens de overtuiging dat het vanaf dat moment alleen maar beter kan gaan. Nou, dat hebben we ook weer gehad. Laten we dan nu maar weer gewoon gaan genieten van het leven. Iets in die trant. Plannen voor de toekomst worden weer gemaakt. En dat ik ziek ben, dat wordt voor het gemak gewoon even vergeten bij het maken van die plannen.  Aan de ene kant echt heerlijk om weer even te genieten van het ‘gezonde’ leven. Maar aan de andere kant… Het kunnen proeven van mijn oude leventje om vervolgens weer keihard met mijn neus op de feiten te worden gedrukt is niet bepaald een pretje. Mentaal vind ik dat soort momenten echt behoorlijk moeilijk en ik vraag me af of ik hier ooit aan zal kunnen wennen.

De ups en downs van Lyme. Wat is het ongelooflijk heerlijk dat ze er zijn. Maar wat kan ik ze ook haten vanuit mijn tenen. 

Ik wens alle lieve, sterke, dappere Lymies die dit lezen (en mezelf natuurlijk ook )dan ook genoeg.

Ik wens jullie een balans tussen regen en zonneschijn. Een balans tussen verdriet en geluk. En een balans tussen de hoop en vrees, die jullie ongetwijfeld ook voelen.

Ik wens je genoeg

k wens je genoeg - inspiratie en meer

Ik wens je genoeg zon om een opgewekte houding te houden. Ik wens je genoeg regen om de zon te waarderen. Ik wens je genoeg geluk om je geest levend te laten zijn. Ik wens je genoeg pijn om de kleine schoonheid van het leven beter te waarderen. Ik wens je genoeg winst om je behoeften te bevredigen. Ik wens je genoeg verlies om je bezittingen te waarderen. En ik wens je genoeg ‘hallo’s’ om het laatste afscheid te kunnen doorstaan.

Facebook reacties

5 Reacties

 • Reply
  Kimm Bootsman
  23 augustus 2016 at 12:18

  Ik wens je genoeg terug, lieve Marleen. Mooi geschreven weer..

 • Reply
  Pauline Rademaker Schoordijk
  23 augustus 2016 at 16:04

  wauwww was er even stil van en heb het meteen aan mijn man voorgelezen….
  Waarom ? nu omdat je precies de vinger op de zere plek hier ook legt …precies dat wat je nu beschrijft de gedachten die had ik ook na 5 maanden bed en bank ging het sinds 2 weken bergopwaarts yeahhhhh
  iets meer energie iets minder hersenmist en minder pijn .
  Gelijk had ik kennelijk zo iets van he he we zijn er weer gelukkig nu alleen maar vooruit
  Tot het eind vorige week ineens vanuit het niets ( is man het niet mee eens die zegt je vergt dan meteen weer teveel van jezelf ) weer een terug val en ik wil het zo graag bevatten begrijpen analyseren……
  Ik wens jou en ook andere lymies dan ook meer dan genoeg ( zodat ze een buffertje hebben om terug vallen te handelen )
  Dank weer voor je mooie blog

  • Reply
   Marleen Groeneveld
   23 augustus 2016 at 20:27

   Wat een ontzettend mooie reactie van je. Ik denk dat dit voor velen herkenbaar is wel.. Die ups zijn heerlijk, maar die downs die mogen lekker wegblijven vind je niet?

  • Reply
   Pauline Rademaker Schoordijk
   24 augustus 2016 at 05:37

   Ja dat vind ik zeker liefs en mega dikke knuffel

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: